Losse haren

Losse haren

In de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 september 2003 trekt een onbekende man de 20-jarige Sonja van haar fiets. Onder bedreiging van een steekwapen verkracht hij haar meerdere malen. Ze leefde een leven in vrijheid, met de warmte van een liefdevol gezin in een dorp op de Veluwe. Tot die stille nacht. Een donkere gedaante sneed het elastiekje, dat haar blonde haren samenbond, kapot. Alles wat overbleef, was angst.
Sonja schrijft open en eerlijk over alles wat er in de jaren daarna op haar afkwam. Een pijnlijk palet van steun en vernedering, rompslomp en triomf, angst en verlossing, wanhoop en uithoudingsvermogen. Ontroerend zijn de mailwisselingen en ontmoetingen die Sonja met de ex-partner van de dader heeft; een vrouw die geen slachtoffer mag zijn.
Sonja wil laten zien hoe zeer een ernstig geweldsdelict ingrijpt in het leven. Maar bovenal wil ze vertellen hoe zij zichzelf weer hervond.

Recensie(s)

De schrijfster is op haar twintigste door een onbekende meermalen verkracht onder bedreiging van een mes. In dit boek beschrijft ze hoe ze – gesteund door haar advocaat – haar stem laat horen in het strafproces en in een civiele zaak vecht voor schadevergoeding. Haar angsten zijn soms belemmerend voor haar studie – juridische dienstverlening. Ze beschrijft haar verwerkingsproces – vallen en opstaan. Bij belangrijke levensgebeurtenissen – zoals de geboorte van haar dochter – steken haar angsten opnieuw de kop op en moet ze weer aan de slag met steun van een therapeute. Bijzonder: ze neemt contact op met de echtgenote van de dader als ze zich realiseert dat ook zij en haar kinderen slachtoffer zijn. En ze pleit voor een verplichte DNA-bank voor alle Nederlanders. Door te schrijven krijgt ze opnieuw de regie over haar leven in eigen hand. Veel van de zaken die ze beschrijft, zijn niet nieuw, maar belangrijk voor elke nieuwe generatie om te beschrijven en kennis van te nemen. Dat is de winst van dit boek en het is daarnaast helder geschreven, zeer toegankelijk, met afstand maar niet afstandelijk.

€19,90

Bestel hier.